Försvarsadvokat

Dömda ICA-handlarna överklagar tingsrättens dom

Nu överklagar flera av de som dömts för insiderbrottet hos Ica till hovrätten. Det var i december 2023 som 16 personer av de totalt 18 åtalade fälldes i den omtalade insiderhärvan i Ica. Nu överklagar flera av dem samtidigt som åklagarsidan önskar se skärpta straff.

Det var efter beskedet om att Ica skulle avnoteras från börsen hösten 2021 och aktiekursen sköt i höjden som det väcktes misstankar om potentiella insideraffärer. Det avslöjades att ett antal personer hade lyckats generera betydande vinster genom att dra nytta av insiderinformation, och flera av dem har nu dömts för insiderbrott. Nu överklagar bland annat Olsson Lilja Advokater domen och vill se målet i hovrätten.

Ingen konkret bevisning

Av de 18 misstänkta personerna så fällde tingsrätten 16 av de åtalade för insiderbrott i olika grader. En av dem dömdes även för obehörigt röjande av insiderinformation.

Nu väljer flera av dem att överklaga domen. Bland annat så överklagar huvudmannen från Blekinge domen. Försvarsadvokaten Henrik Olsson som tidigare varit inblandad i målet vill nu se målet tas upp i hovrätten:

– Min klient har handlat under helt lagliga omständigheter. I den här typen av mål finns det ingen konkret bevisning, utan det är omständigheter som åklagaren tycker är tillräckliga men som vi tycker är otillräckliga, säger försvarsadvokaten Henrik Olsson. Det var en tidsfråga innan Ica skulle köpas ut, det är ingen avancerad tanke. Tror man som ICA-handlare på sitt bolag så är det inte konstigt att en hel del har handlat, med förhoppning om att det skulle köpas ut, fortsätter han.

Detta har hänt i insiderhärvan

18 personer i Blekinge och Småland har kopplats till inblandning i insiderhärvan hos Ica. Brottsmisstanken var allvarligt insiderbrott och en ICA-handlare i Blekinge misstänks för att ha gjort det möjligt för sina kontakter att tjäna miljoner genom att ha skickat insidertips. De 17 övriga som var misstänkta var antingen ICA-handlare eller på något vis kopplade till bolaget.

Huvudmannen som misstänks för att ha tipsat sina kontakter ska ha haft centrala uppdrag för Ica och vetat om budprocessen sedan länge. Han misstänks för att två dagar innan Ica-budet blivit offentligt ha via mejl delgivit sina kontakter om att ”hålla utkik”. På bara några veckor så steg ICA:s aktier med 20 procent vilket enligt bankerna ses som ett tecken på att någon har köpt på sig aktier.