Kvinna med pollenallergi som nyser

Kolla in pollenprognosen 2024

Den kommande våren 2024 förutspås bli särskilt jobbig för pollenallergiker till följd av den hårda vintern i år. Efter en lång och intensiv vinter där snön legat tjock och kall luft dominerat, kan du förvänta dig att pollensäsongen blir intensiv när värmen väl kommer. Om du lider av pollenallergi kan detta innebära en extra prövning för hälsa och välbefinnande.

Den hårda vintern har skapat optimala förhållanden för växter att producera pollen när våren kommer. Med längre dagar och stigande temperaturer förväntas växtligheten explodera i blomning, vilket sätter igång en massiv pollenproduktion. För pollenallergiker innebär det ökade mängder pollen i luften, vilket kan leda till svåra allergiska reaktioner såsom rinnande ögon, nästäppa och allergisk astma. Men det finns hjälp för pollenallergiker så att livet blir lite lättare.

Det kan du ta som pollenallergiker

Det finns receptfria antihistaminer som kan köpas på apotek för att lindra symtom som rinnande näsa och klåda i ögonen. Preparaten kan vara till stor hjälp för dig som allergiker att klara av vardagen under pollensäsongen. Vid svårare symtom som irriterar kan läkare även ordinera receptbelagda läkemedel såsom nässprayer eller ögondroppar med antihistamin eller kortison för att minska inflammation och lindra besvären. För dig med allergisk astma kan det även vara nödvändigt att använda inhalationsmediciner för att hålla luftvägarna öppna och förhindra astmaattacker.

Tracka pollenspridningen och välj rätt behandling

För att underlätta för pollenallergiker att hantera sina symtom finns det olika sätt att hålla koll på pollenspridningen. Ett populärt verktyg är pollenprognoser som uppdateras regelbundet och ger information om vilka pollen som är aktiva och i vilka mängder. Många väder- och nyhetswebbplatser erbjuder prognoser för olika områden, där personer med pollenallergi kan få värdefull information om pollenhalten i luften.

En annan användbar resurs är Astma- och Allergiförbundets pollenkartläggning, som ger detaljerad information huruvida folk med svår pollenallergi har rätt till receptbelagd medicin eller ej i olika regioner.

Förebyggande åtgärder för pollenallergiker

För att minimera besvären under den kommande pollenperioden kan du också vidta förebyggande åtgärder och anpassa din livsstil. Det kan vara att undvika utomhusaktiviteter under perioder med hög pollenhalt, hålla fönster stängda under dagar med hög pollenspridning, och använda luftrenare inomhus för att minska mängden pollen som kommer in i bostaden.