Bil som kör genom en vattenpöl på en väg

Uppdatera dina däck för säker körning

Våren är en tid för omvälvande väderförhållanden, där soliga dagar snabbt kan vända till kalla nätter. Denna artikel tar upp vikten av rätt däckval under vårens oberäkneliga aprilväder och granskar de gällande reglerna för vinterdäck i Sverige.

April månad är känt för sitt oförutsägbara väder. Detta ställer höga krav på fordonsägare när det kommer till val av däck. Medan sommardäcken erbjuder bättre prestanda i varmare temperaturer, kan oväntade kallfrontar göra att vinterdäcken fortfarande är det säkraste valet under delar av våren. Att ha rätt däck på bilen är avgörande inte bara för din egen säkerhet utan även andra trafikanters.

När är det dags för däckbyte?

När temperaturen stadigt börjar ligga över noll grader kan det vara lockande att byta från vinter- till sommardäck. Sommardäcken har mindre djupa mönster vilket minskar risken för vattenplaning under regniga dagar och erbjuder bättre grepp på torr asfalt. Men innan du gör bytet, kom ihåg att svenska lagar har tydliga direktiv gällande användningen av vinterdäck 2024. Vinterdäcken ska användas från 1 december till 31 mars vid vinterväglag, men om det fortfarande finns risk för snö och is även efter dessa datum, är det lagligt och rekommenderat att fortsätta använda dem.

Vilka regler gäller för vinterdäck?

I Sverige måste alla motorfordon utrustas med godkända vinterdäck eller motsvarande utrustning under perioden 1 december – 31 mars ifall det råder eller befaras bli vinterväglag. Det innebär att dina däck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm under dessa månader. Det finns både dubbdade och odubblade alternativ, där valet beror på personliga preferenser samt lokala föreskrifter angående dubbdäcksanvändning. För ytterligare information om reglerna kring detta kan man besöka Transportstyrelsens hemsida, som ger detaljerad information om vilka lagkrav som gäller.

Att hålla sig uppdaterad med de senaste regleringen är avgörande för alla fordonsförare i Sverige. Genom att välja rätt typ av däck baserat på aktuella vägförhållanden bidrar du inte bara till din egen utan även andra trafikanters säkerhet. Kom alltid ihåg att en plötslig kyla kan slå till även sent in i april eller tidigt i maj, så håll ett öga på väderprognoserna innan du gör bytet permanent från vinter- till sommardäck.

Till sist, oavsett vilken typ av dack du använder, se alltid till att de är i bra skick och uppfyller de lagstadgade kraven på mönsterdjup och kvalitet. Regelbundna kontroller av dina bildacks lufttryck och slitagetillstånd inte bara förlänger deras livslängd utan garanterar också en säkrare färdsätt oavsett vägförhållanden.